Sumber : Google
Kalau lepak-lepak kat Tanjung Emas, Muar AB selalu beli jagung susu atau lebih dikenali dengan corn cup kat situ. Dulu-dulu corn cup no baru RM2 secawan, sekarang dah RM2.50..sesetengah tempat ada yang jual RM3 secawan. Huihhh..mahal baq hang. Tapi yang AB tak suke kalau beli kat kedai kadang-kadang jagung tu macam tak masak kukus sangat, keras, and tawar hebeh.
Oleh demi nak memuaskan hati sendiri, makanya AB buat la corn cup ni sendiri. Ni resipi campak-campak je ye. Hehehhe. Mungkin berbeza dengan yang dah pro.
Bahan-bahan
- Jagung. AB beli corn kernel yang dah siap kukus dalam tin.
- Susu manis
- Garam
- Mentega / Planta
Cara :
- Panaskan jagung. AB masukkan sekali air jagung tu sikit. And guna teknik double boiler (macam buat kek pulak)
- Bila jagung dah panas, masukkan mentega / Planta. Jumlah sukahati. Metega ni bagi rasa lemak-lemak masin gitu.
- Tambah garam ikut tahap kemasinan yang korang nak.
- Letak susu.
- Gaul-gaul sampai sebati. Rasa sikit kot-kot nak tambah apa-apa ke.
- Ok, siap!
Hihiihi. betul-betul resipi campak ni. Sukatan pon takde. Sebenarnya AB buat 2 corn cup. Satu edisi bersusu, satu lagi edisi berkeju. Yang edisi berkeju esok AB update. Nanti boleh klik >> SINI <<. Gambar AB belanja kat bawah ye.
No comments:
Post a Comment