Cara Check Nombor Ahli KWSP & Perkeso

Biasanya kalau kita mohon kerja, ada satu bahagian dalam borang permohonan tu minta nombor KWSP dan PERKESO (SOCSO) kita. Meh AB nak bagitahu cara dapatkan nombor KWSP dan PERKESO tu.

Untuk KWSP , sila pergi sini >> i-Akaun KWSP

  1. Masukkan nombor kad pengenalan di bahagian 'ID Pengguna'
  2. Masukkan password anda
No KWSP dalam kotak biru tu. Ada 8 digit ye.

Untuk makluman, anda kena signup dulu di mana-mana pejabat KWSP untuk ada i-Akaun KWSP ni. Rujuk pada staff di kaunter pertanyaan, nanti dia akan guide anda. 

Banyak faedah kalau ada i-Akaun KWSP ni, anda boleh check penyata secara online, boleh download segala jenis borang pengeluaran dan macam-macam lagi.

Untuk PERKESO / SOCSO, semua nombor ahli telah ditukar kepada nombor kad pengenalan sendiri untuk memudahkan urusan. Sebarang pertanyaan sila call nombor ini >> +60 3-2687 2600.



Sila tinggalkan komen untuk AB balas semula kunjungan. Jangan lupa klik-klik sekali ye Piggybank AB tu

18 comments:

  1. Replies
    1. untuk dapatkan password, kena daftar dulu ikwsp ni dekat pejabat kwsp

      Delete
  2. Lawak lawak baik pergi terus kwsp dan tanya no ahli....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banggang kan?? Selalu org yg nak check online ni org yg urgent or jauh nak pergi.. Dah kalau nak check kwsp kena signup kt kwsp dulu baik terus g tanya kt sana je.. Alahhaiiii banggangnya sistem mcm nu..

      Delete
    2. maaf ya saudara, saya cuma nak berkongsi dengan rakan blogger. supaya takpayahlah setiap kali nak check baki, nak print borang kena pergi kwsp. boleh check sendiri online je. pergi kwsp tu sekali je untuk sign up. lepas2 tu dh boleh check online je. jangan sesuka hati ya membanggangkan orang diblog saya

      Delete
    3. Correct. X tau naper orang lain nok maroh lagi. Thanks.

      Delete
    4. Betul tue....klau tkde masa boleh check online kat hp bukan semua org ade free time nk pi kat kiosk tuk checkp penyata kwsp ...kat ampang point dlm rhb bank dulu ade kiosk kwsp sekarang tkde bulan lps aku pergi ade smlm pergi tkde !! So aku nk semak secara online lgi senang

      Delete
  3. Pakai on line x blh ke.sbb sya jaih d pendalaman

    ReplyDelete
  4. no ahli tu kena ada. Minta kat mana2 kaunter. Password buat sendiri. Lain kali tak perlu ke kaunter kalau sekadar nak tengok baki

    ReplyDelete
  5. Telefon nombor ini walau di mana anda berada. KWSP 03-8922 6000. Mudah2an masalah Puan dapat diselesaikan. In sya Allah.

    ReplyDelete
  6. Lagi sorang banggang. .Dah kalau kena pergi juga ke kwsp baik org tak payah tanya mcm mana nak check on9.org terus tanya kt kwsp je...

    ReplyDelete
  7. Weh ak nk chek nom knp xlh hahah

    ReplyDelete
  8. Betul tue tkde free time bleh check online

    ReplyDelete
  9. Sya da buka i akaun tpi tk bleh sign in
    Rupanya kena daftar dulu di kwsp no ahli akaun da daftar then da buat password baru boleh online ...sya fikirkn online semak penyata kwsp hanya pakai no ic sahaja sebenarnya perlu berdaftar . In shaa allah isnin sya pergi daftar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue ..password tue akn dpt bila kte da daftar kt kwsp

      Delete
  10. Assalamualaikum, mcm mana nk dptkn no kwsp lalu sms..? No kwsp/socso.. tktau mana 1yg btl..
    Utk bg kt HR

    ReplyDelete