Bayar PTPTN Tapi Nama Kena CCRIS

Assalamualaikum



Buat yang dah habis belajar, korang dah start bayar PTPTN? Ramai junior AB confused berkenaan pembayaran semula PTPTN ni. Untuk makluman, pembayaran semuala PTPTN adalah selepas 5 bulan anda bergraduasi/konvo. Contoh, AB konvo November 2015, so bulan Mac 2016 dah wajib mula bayar balik PTPTN. Apa jadi kalau tak bayar? Kadar pinjaman anda akan meningkat sebab charhe perkhidmatan yang tiap-tia bulan dah tertunggak. So, dah rugi kat situ sebab nak bayar charge perkhidmatan yang banyak.

Anda bayar, tapi nama tiba-tiba kena blacklist?  Ok, ni jadi kat AB jugak. Perkara ni terjadi sebab anda bayar tidak mencukupi kadar yang ditetapkan. Contoh macam AB, dah ditetapkan bayaran balik bulanan adalah sebanyak RM160.61. AB ada la 3/4 kali bayar jugak TAPI AB setiap kali bayar tu, AB bayar RM100 sahaja. Kurang RM60.61. Bila macam tu, kat dalam sistem PTPTN akan detect AB *tak bayar*. Sebab tak cukup ikut jumlah yang die dah bagi. Maka, naiklah nama AB ni kat CCRIS. Efek? Nak buat loan beli kereta, beli rumah memanglah tak lepas.

Oleh sebab tunggakan AB dikira bermula dari MAC 2016 hingga lah December 2016, jumlah yang AB kena bayar untuk clearkan nama dari CCRIS ialah RM1461.10. Masa ni AB memang takde cash sebanyak tu and AB memang nak clearkan nama dari CCRIS. Pegawai PTPTN tu bagi 2 cadangan, samada buat penggubahan semula atau potong KWSP. 

Penggubahan semula PTPTN ni AB tak sure sangat macam mana. Yang AB difahamkan ialah, die macam reset semula pembayaran balik PTPTN tu, kira takde tunggakan. TAPI, akan efek bila nak buat loan dengan bank. Agak susah bank nak luluskan loan bila dia tengok ada penggubahan semula PTPTN. Sebab apa? Sebab, pihak bank akan anggap 'PTPTN pon tak boleh bayar, boleh ke nak bayar balik loan bank'. Haa..macam tu. Pegawai PTPTN tu memang tak galakkan AB buat penggubahan semula memandangkan usia AB pon kira muda lagi, jauh lagi pejalanan hidup. In case masa akan datang nak buat loan beli rumah ke kereta ke, memang pihak bank susah nak luluskan.

Potong KWSP untuk tujuan pembayaran PTPTN adalah dibenarkan. Tapi cuma boleh potong dari akaun 2 sahaja. Hasil kerja partime sebelum sambung degree, masa degree dan lepas habis degree sebelum posting, Alhamdulillah ada la sikit simpanan dalam akaun 2 AB. So I've decided to cut half of the amount to pay my PTPTN debt. Eh, terspeaking pulak. Hehehehe. Untuk akaun 2, takde had maksimum pemotongan. Boleh potong sampai habis pon takpe. Tapi prosedur agak melecehkan dan memakan masa yang lama.

Nanti AB update prosedur pemotongan pembayaran tunggakan PTPTN melalui KWSP pulak ye.

Sila tinggalkan komen untuk AB balas semula kunjungan. Jangan lupa klik-klik sekali ye Piggybank AB tu

3 comments: